Historie  

De ZOO, ofwel dierentuin, is volledig vervaardigd met de bekende Deense bouwsteentjes. Op Minifig- schaal(figuurtjes zoals in de City sets).

De eerste ZOO werd "geopend"in het jaar 1999. De oppervlakte was slechts 4x2 baseplates, ofwel 1.00mx0.50m. 

Sindsdien is de ZOO ieder jaar vernieuwend qua inhoud en vormgeving, maar met maximale afmeting van LxB 8.00meter bij 1.50 meter.

De eerste dierentuin was voor het publiek te zien in het jaar 2001. Dit als onderdeel van het project Steendam. Een grote stad van, voor en door liefhebbers, dit tijdens LEGO®World Zwolle. Een event waar ca. 15.000 bezoekers per dag kwamen. Niet veel later waren er uitbreidingen te zien tijdens een AFOL*-dag op de kinderafdeling van het Radboud Ziekenhuis te Nijmegen. Sindsdien is de dierentuin of onderdelen ervan te bewonderen bij diverse AFOL* Events in Nederland en Europa.

Doelstellingen...

Op de eerste plaats, veel bouwplezier en gezelligheid met mede AFOL's. Delen en beleven van de gezamenlijke hobby. Plezante, gezellige mensen ontmoeten door heel Europa, maar ook wereldwijd!!!

Daarnaast is het streven om ieder diersoort dat op Minifig-formaat bestaat te huisvesten in de ZOO.

En op de derde plaats... Op een educatieve, creatieve manier te laten zien dat een dierentuin meer is dan een dagje uit en een bonte verzameling dieren.    

Een kijkje achter de schermen? Dat kan!

Op diverse plekjes kunt u een kijkje nemen in bijvoorbeeld het fouragecentrum, de plek waar al het voer voor de dieren wordt klaargemaakt. Of bij de dierenarts, de personeelskantine, het kantoor, de technische dienst of botanische dienst. Kortom een dierentuin is een levendig bedrijf waar dier- en natuurbehoud, educatie en recreatie samengaan. Een plek waar je een plezierige dag kan beleven...eigenlijk net als tijdens een AFOL Event. En de aantrekkingskracht van de kleurrijke steentjes is groot!!

ZOO weetjes  ## ZOO facts

* Ca. 250 dieren, ca. 50 soorten # ca.250 animals, ca. 50 spieces

* Ca. 200 Minifigs (incl. zoo crew, visitors etc.).

* LxB   28x6 baseplates / 8.00mtr x 1.50mtr.


Een kijkje terug in de tijd en een korte vooruitblik... 

Een dierentuin is altijd in beweging en verandering. 

Zo is het ook in Rick's ZOO. Bijna elk jaar komen er nieuwe diersoorten in LEGO© sets uit, dus komen er regelmatig nieuwe dierverblijven bij. Met vernieuwing van verblijven of zelfs een totaal nieuwe indeling van de dierentuin, blijft het ieder jaar verrassend voor de "bezoekers". 

Zie de bouwpagina, met actuele ontwikkelingen.

De dierentuin is een vast onderdeel van een groter landschap. Met aan de ene zijde een Hollands dorpje en met aan de andere zijde een stad. 

Daarnaast, zijn er aan beide zijden koppelingen mogelijk aan layouts/landschappen van andere *AFOLs. 

Het hoofdthema blijft natuurlijk dierentuin...

Als bouwinspiratie worden echte dierentuinen bezocht. Voor een oplettende kijker en voor iemand die ook graag dierentuinen bezoekt, zal er vaak een punt van herkenning voorbij komen. Dit kan zijn in de vorm van een gebouw, uitgebeelde scene, indeling of decoratie. 


De dierentuin is, zoals eerder te lezen was, zeer klein gestart in het jaar 1999. (4x2baseplates).

Hoewel ook zoals gezegd de dierentuin elk jaar vernieuwd, zijn enkele bouwwerken blijvend door de jaren heen, zoals de oude entree uit het jaar 1999 (naar inspiratie van Antwerpen ZOO).

Deze ingang is als herkenningspunt, maar ook de drie biotoop- hallen (jungle/woestijn/aquarium) uit 2016 hebben een blijvend plekje gekregen, echter worden deze wel regelmatig wat aangepast of aangevuld met nieuwe diersoorten.

Net als echte dierentuinen wereldwijd zijn er wel vaste thema's. Bijvoorbeeld aquarium, terrarium, dikhuiden, hoefdieren. 

In het beginjaar 1999 waren er nog maar weinig diersoorten, enkel ijsberen, papegaaien, apen en zebra's(geverfde paard). 

In het jaar 2001 kreeg de dierentuin onverwacht veel aandacht binnen de AFOL's in Duitsland en BeNeLux. Er ontstond een mix van positieve reacties met verontwaardiging bij de pinguïns. 

Pinguïns bestonden nog niet als diersoort in een set. Rick's ZOO zocht pinguïns die goed bij het formaat Minifig paste. Zo kwam het dat er enkele papegaaien geverfd werden, staart eraf en hup in een verblijf stonden. Binnen de AFOL- communitie is het "not- don" om bricks, elementen te verven of snijden. Maar in het jaar 2005 kregen de "eigengemaakte" pinguïns enthousiaste aandacht vanuit een designteam Billund tijdens Afol event Skaerbaek Denemarken. (pas in 2017 kwamen originele pinguïns uit in een set op Minifig- schaal).

De dierentuin kreeg in de jaren erna vele diersoorten. 

De oppervlakte werd daarom in 2006 vergroot naar 20x6baseplates. Het landschap kreeg een bergachterwand van (burps, big ugly rock parts) en er liep een monorail door de ZOO. (met dank aan goede vriend Klaas)

De plots vergrote dierentuin werd dat jaar getoond in Berlijn. Transport ervan was een uitdaging en de opbouw werd "live-building". Enkele delen van de dierentuin hadden schade opgelopen en tijdens het event hersteld. Tot groot plezier van publiek, die enthousiast vragen stelden: "hoe bouw je dat?".

In het landschap waren diverse gebouwen, waaronder fourage / dienstencentrum. Hier was te zien hoe men voedsel voor de dieren klaar maakte, een dierenkliniek en aquariumgebouw.

In 2010 kwam naast het aquarium een proefbouw van een overdekt oerwoud, de Tropenhal. Transport- technisch bleek deze constructie niet handig te zijn, in het jaar 2013 ontstonden de eerste "stevige ommuurde" jungle-/Tropenhal overdekt met glaspanelen. Echter als publiek foto's maakte, gaf de flits weerkaatsing.

Vast onderdeel in de ZOO is dus de Tropenhal maar bijvoorbeeld ook het aquarium....na diverse gebouwde aquaria, met in het jaar 2013 zelfs met oppervlakte 6x6 grote baseplates 48nops, ofwel 1.50mx1.50m. Toch de sloophamer erin, voor een volledig nieuw aquarium-gebouw, met hier aan vast ook diverse dierverblijven. 

 In 2014 werd een nieuwe Tropenhal gebouwd, maar nu modulair 2x3baseplate en met behulp van Technic balken / pins voor een suggestie van dakconstructie. Zo kon publiek goed de hal in kijken en mooie foto's maken zonder flitsweerkaatsing. Deze oerwoudhal bleek een goede blikvanger bij diverse evenementen. Op diverse AFOL- sites zoals Brickshelf en Flickr plopte foto's van de Tropenhal op.

Het oude gebouw De Volharding, met hoefdieren, heeft helaas dat jaar wat transportschade opgelopen. Het gebouw zal in de toekomst in vernieuwde vorm weer een plekje krijgen. Ter inspiratie is dit gebouw: http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/5221BT910198

Net als in "echte"dierentuinen komen er wel eens minder prettige jaren voorbij.

Het jaar 2015 was de "dark- age" voor de Rick's ZOO. De bouw en ontwikkeling lag volledig stil, evenals het tentoonstellen van de ZOO tijdens events lag stil, of er werden slechts enkele losse delen van de dierentuin getoond.

Vanaf begin 2016 werden weer nieuwe schetsen en ontwerpen gemaakt en kwam de bouw weer op gang.

De Tropenhal kreeg een update, nieuwe diersoorten kregen een verblijf en de hobby werd weer op events ge-exposeerd aan het publiek.

Er kwamen twee nieuwe biotoop- hallen bij, een woestijnhal en aquarium met doorlooptunnel.

De opbouwtijd van de ZOO tijdens events vreet tijd, dat geeft niet, het is immers hobby, maar praktisch is het zeker niet. Losse baseplates, gebouwen her-en-der, openingsuren locatie enz..

Vanaf eind 2017 wordt de dierentuin modulair gebouwd, ofwel het landschap en de verblijven worden in fases van 2x3 baseplates gebouwd. Daarbij wordt zoveel mogelijk het MILS- systeem aangehouden. Een systeem dat steeds meer AFOL's wereldwijd gebruiken om elkaars landschappen te kunnen koppelen. Dit vereenvoudigd ook het transport en door middel van technic pins kan de zoo op verschillende indelingen aangepast worden. Bijvoorbeeld pinguïnverblijf naast de olifanten, maar door verschuiven kan het pinguïnverblijf plots naast de gorilla's komen enz. Dit geeft variatie in de dierentuin en vernieuwend kijkplezier voor de bezoeker. Vaste lijdraad is de wandelroute geworden. Iedere fase van 2x3 baseplates heeft een ingebouwde wandelroute. Te herkennen aan de donker grijze baseplates 16x32nops of donker grijze tiles.

Vanaf het jaar 2018 is weer gestart met een bergwand in het landschap. (in 2006 was de ZOO al eens afgeschermd aan de achterzijde met een bergwand(burps). 

Het verzamelen van burps (big ugly rock parts) is wel een uitdaging, maar internet en evenementen bieden gelukkig uitkomst. De dierentuin zal weer een landschap krijgen met als achtergrond een bergwand. Zo kan publiek niet zien wat er achter de ZOO staat, vb. "lelijke" transport dozen enz. Ook kan publiek mooiere foto's maken zonder dat er mensen achter in beeld komen.

Maar bovendien krijgt de dierentuin een meer natuurlijkere uitstraling en kan er gebouwd worden in hoogte verschillen.

In 2019 komen er twee nieuwe thema- gebieden: Afrika, met hierin een gecombineerd dierverblijf van leeuwen, neushoorns, giraffe, zebra, struisvogels, olifanten enz...   Azië, met hierin tijgers, panda's.

1999 - 2019 tijdloze plezierige hobby....

Een dierentuin, geen enkele dag is hetzelfde, net als met deze hobby: het bouwen van een dierentuin met de beroemde gekleurde Deense bouwstenen.


De bouwpagina van deze site zal paar keer in het jaar ge- update worden, maar actuele ontwikkelingen gaan sneller via Rick's ZOO kanalen: 

Youtube & Pinterest & Flickr & Brickshelf.


Veel kijk- en bouwplezier gewenst!!

* AFOLs = Adult Fan Of LEGO®

 

History

 A ZOO on Minifig-scale founded in the year 1999.

The first layout was at the Steendam-project in The Netherlands during LEGO®WORLD Zwolle 2001. A big city was made by many fans.

 Many weeks later the ZOO was getting bigger and was seen at a special Fan- day in the childrens hospital Radboud Nijmegen Holland. Ever sins that day the ZOO or parts of it, will be seen at AFOL* Events in Holland and across Europe. The complete ZOO will be shown at "more-day-events" like LEGO®World or TSL Berlin. This because, the 4hour buildingtime...

 Goals...

On the first place, building for fun and sociability with AFOLs. The second goal is to try to show each animal that exist on minifig-scale. And the third place, to show that a ZOO is more than a collection of animals. Have a look on places where visitors normally won't come. Where they make the nutritions for the animals, where the zookeepers pausing. The veterinaircentre, the office, public-service, maintenance, botanic department etc.etc.

A ZOO is a company where animal- / naturepreservation, education and pleasure goes together. A place to have fun, just like on a AFOL Event!!!


Make a free website with Yola